Undvik torra fötter i vinter

Vintern innebär torra fötter för många av oss, men så behöver det inte vara. Att ta vara på sina fötter är inte svårt, och ger mycket tillbaka eftersom det ökar välbefinnandet. Fötterna är ju vår länk till underlaget.

Tror du att torra fötter hör vintern till? Förhoppningsvis blir du glad av att få veta att du har fel. Det finns många behandlingar som hjälper dig att återföra fukt till fötterna.

Fötterna har en utsatt position, längst ned på kroppen. Visste du t.ex. följande?

Foten består av cirka 28 ben, 56 leder, 38 muskler och över 100 ligament. Den har en sinnrik konstruktion som dämpar stötar och bär vår vikt på ett fantastiskt sätt. Väger du 70 kilo och tar drygt 10 000 steg per dag – vilket rekommenderas för att få tillräcklig motion – så belastar du varje fot med omkring 700 ton.

 

Av denna anledning är det viktigt att ge fötterna lite kärlek. Det är allra viktigast på vintern, men även på sommaren. Inte minst kan saltvatten torka ut fötterna. På sommaren ser vi dock våra fötter mer, vilket gör att vi tar hand om den bättre. Kanske beror det på ren fåfänga – det är ju trots allt barfotasäsong – men det är bra för fötterna.Barfota avkoppling

På vintern ser vi inte fötterna, och därmed har vi en tendens att glömma bort dem. Men det är viktigt att smörja in fötterna åtminstone en gång i veckan, och att också stimulera blodcirkulationen. Det gör du genom att massera fötterna, men också genom att spreta med tårna och göra tåhävningar. Vilken kräm du använder är mindre viktigt, så länge den innehåller bra ingredienser. Kanske en salva baserad på grankåda, som den du kan läsa om här.

Om du har frågor om fotvård, och om hur man tar hand om fötterna på bästa sätt, kanske svaret finns i den här chatloggen från ett P4-program.